< Ordonnance 4>
Paris, Centre historique des Archives nationales, JJ 57 F. 49.
C'est l'ordenance de l'ostel le roi
Ordonnance
-
1.Les 6 chambres anciennes de l'ostel demourront, c'est assavoir le
seel, le confesseur, l'aumosnier, les chapelains, le mestre de
l'ostel souverain et la chambre aus deniers. Et seront herbregiez
par nos fourriers et prendront par deviers la fourriere ce que
appartient a l'office de leur chambre, si comme il est acoustumé et
n'auront nulz fourriers fors que les mestres.
-
2.Nuls autres n'auront chambre avecques le roy fors les dessus
nommés, et se il estoit einsi que le roy fust herbregiez loing de
ville ou de mesons et monseigneur de Valoys ou monseigneur de Evreux
ou monseigneur de Saint Pol venoient a court et l'en leur prestast
l'ostel de grace en l'ostel le roy, rien ne lor seroit livré de nos
mestiers, ainçois facent lor pourveance par lor gens.
-
3.Les chambellans seront ordené selonc l'estat ancien, c'est
assavoir le principal chambellen aura 4 provendes d'avainne et 3 s.
6 d. de gaiges et pour sa chape 8 £ par an, et chascuns des autres
chambellens aura 3 provendes d'aveinne, et 3 s. de gaiges par jour
et chascuns un vallet mengant a court et chascun de eus forge pour
tant de chevaus si comme il prendront de prouvendes et livroison de
chandelle selonc ce que il ont acoustumé, et n'auront point de keu
et seront servis au dreçoer par devers la bouche sanz ce que il
preignent rien par devers le commun et auront chascun pour ce que li
roys les souloit monter, restors.
-
4.Le mestre souverain de l'ostel aura un vallet mengant a court et
pour toutes autres choses 10 s. par jour et aura livroison de vin et
de chandelle.
-
5.Li autre mestre de l'ostel auront chascun un vallet mengant a
court et livroison de vin et de chandelle, c'est assavoir chascun 2
quartes de vin et chandelle selonc ce que il est acoustumé et 4 s.
de gages par jour pour toutes autres choses.
-
6.Le confessour mengera en sa chambre et aura livroison pour soy et
pour son compaignon, c'est assavoir potage et 2 paires de mes et au
jour qu'il jeunera il aura des herens avec son potage et 2 souldees
au jour qu'il jeunera, et 3 soldees au jour que il ne jeunera, et
avec ce aura il 2 pains de bouche chascun jour et se freres li
croissent il aura pour chascun frere 6 danrees de pain et aura par
jour 7 quartes de vin, c'est assavoir 1 setier par devers le commun
du vin de quoi les chevaliers seront servis et 3 quartes par devers
le roy. Et aura 4 chevaus qui seront mis en l'escuierie et son valet
chevauchant et 1 autre qui menrra le sommier mengeront en sale.
-
7.Les chapelains, Monseigneur Gile de
Condé, le mestre chapelain, aura 3 prouvendes
d'avainne et n'aura nulz vallés menganz a court, mes il prendera
pour 3 vallés, pour chascun 8 d. par jour et aura pour soi ses gages
acoustumez.
-
8.Les autres 2 chapelains et les trois clers de la chapelle auront
chascuns 2 prouvendes d'avainne et pour 2 vallez, pour chascun 8 d.
par jour, et auront pour euls leur gages acoustumez et mengeront par
devers le roy.
-
9.Cil qui portera le seel ne mengera point a court et aura pour
toutes choses sanz ce que il ne preigne riens a court, 16 s. p. par
jour.
-
10.Mestre Pierre de Laon,
mestre Pierre de Latilli,
mestre Ph. Le Convers et mons.
Girart de Courtonne ne
mengeront point a court, mes il auront pour toutes choses quant il
seront a court chascun 10 s. p. par jour, et n'en doit avoir que 2 a
court se il ne sont especialement mandez.
-
11.Maillart, notaire le roy,
mengera avec les chapelains et prendera avainne pour 3 chevaus et
aura pour 2 valles 16 d. par jour, qui ne mengeront point a court et
aura pour soi 19 d. de gages.
-
12.Vallez de chambre mengeront par devers le roy et prenderont
avainne chascun pour 1 cheval et 2 pour un sommier, et auront
chascun pour 1 vallet 8 d. par jour, qui ne mengera point a court,
et auront euls tous ensamble un vallet qui les servira et ne mengera
point a court.
-
13.Huyssiers d'armes mengeront devers le roy et auront 5 s. 4 d. de
gages par jour.
-
14.Serganz d'armes mengeront a court par devers le commun, et y en
aura 2 qui feront la garde devant le roy et doivent gesir en sale et
avoir avec eulz leur harnois et leur grans chevaus, la ou li roys
sera, et auront leur gages acoustumez, c'est assavoir ceus de
arbaleste 5 s. 4 d., et les autres 5 s. et si ne pourront partir de
court sanz congié.
-
15.Les sommeliers du cors mengeront en la garde robe par devers les
chambellens et auront 8 d. de gages.
-
16.Les gueites et le corduanier le roy prendront avainne chascun jour
pour 1 cheval et mengeront a court par devers le roy et auront
chascun 13 d. de gages.
-
17.Les autres sommeliers de la chambre le roy, qui sont 4, mengeront
devers le commun et auront chascun 8 d. de gages.
-
18.Les sommeliers de la chapelle 3 et les sommeliers de la chambre
aus deniers 2, mengeront a court, par devers le commun et auront
chascun 8 d. de gages.
-
19.L'aumosnier et son compaignon mengeront en sale et seront servi
selonc ce que il est acoustumé anciennement, et prendra 2 s. 6 d. de
gages. Il aura 6 vallez pour l'aumosne qui mengeront en sale et
n'averont nule aide.
-
20.Mons Pierre, aide de l'aumosne,
mengera a court et prendera avainne pour 2 chevaus et aura pous soi
19 d. de gages et pour 2 vallés 16 d., qui ne mengeront point a
court.
-
21.Fiziciens et cirurgiens prendront avainne, chascuns pour 2 chevaus
et auront chascuns 1 vallet mengant a court et prendront chascun
pour un autre vallet 8 d. de gages qui ne mengera point a court, et
si auront chascun des fiziciens 32 d. de gages et chascun de
cirurgiens 28 d.
-
22.Le mestre de la Chambre aus deniers mengera a court et prendera
avainne pour 3 chevaus et aura pour 2 valles qui ne mengeront point
a court 16 d. de gages, et si en aura un autre mengant a court et
aura pour fain et litiere 18 d. par jour.
-
23.Mestre Ansel, clerc des
mestiers, mengera a court et prendera avainne pour 2 chevaus et aura
pour 2 vallés qui ne mengeront point a court 16 d. de gages et pour
soi 19 d.
-
24.La lavendiere de chiés le roy, Mabilete, aura sa livroison
acoustumee et prendra avainne pour 2 chevaus et aura 2 s. de gages.
-
25.Nul ne prendra en l'ostel le roy livroison, se n'est par essoine
de maladie ou de seingniee cil qui ont acoustumé a l'avoir et ne
durra la seingnie que 1 jour.
- Paneterie
-
26.Robert de Meudon mengera a
court et prendera avainne pour 4 chevaus et aura pour 3 vallez qui
ne mengeront point a court 2 s. de gages et pour soy 3 s. et
chandelle et vin de couchier si comme il sieult.
-
27.Deus panetiers pour le commun mengeront a court et prenderont
avainne pour 2 chevaus chascun et auront chascun pour 2 vallez qui
ne mengeront point a court 16 d. de gages et pour eulz chascun 2 s.
et chandelle et vin de couchier si comme il seulent et doivent
querir le pain et recevoir par compte et quant li roys sejournera et
il le pourront bonnement faire, il devront blé acheter pour essaier
se il auront bon marchié de pain et auront 5 portechapes qui
mengeront a court, mes il n'auront nulz gages.
-
28.Arnoulet des Napes qui fait
le petit disner apportera au matin les parties par devers les
mestres et mengera a court et prendra avainne pour 1 cheval et
prendra 14 d. de gages et les 2 sommeliers des napes mengeront a
court et auront chascun 3 d. de gages, ne n'auront nulles aides et
doit l'en donner pour laver le cent de napes 3 s. et seront les
toailles lavees davantage et fera l'en savoir aus mestres de l'ostel
le nombre des nappes et non changera l'en nulles sans leur congié,
et quant il sera mestier que l'en ait de neuves l'en rendera les
viés et ne fera l'en que 10 soldees de pain de bouche par jour et si
gardera ledit Arnoulet les
froumages et en rendera compte chascun jour sur le burel et du pain
aussi.
-
29.La pasteirie de l'ostel sera bailliee a ferme selonc ce qu'il est
acoustumé et mengera le pasteier a court tout seul.
-
30.L'oublaier mengera a court et prendera avainne pour 1 cheval et 13
d. de gages et 2 s. pour oublees.
- Eschançonnerie
-
31.Renier de Senliz pour le
roy, mengera a court et prendra avainne par 3 chevaus et aura pour 3
vallez qui ne mengeront point a court 2 s. de gages et pour soi 3 s.
et si aura livroison de vin et de chandelle.
-
32.Deus eschançons pour le commun mengeront a court et prenderont
avaine, chascun pour 2 chevaus et si auront chascun pour 2 vallés
qui ne mengeront point a court 16 d. de gages et pour chascun d'eus
2 s., et si auront chandelle et vin de couchier et si doivent
commander le service a cil qui quiert le vin et, des ce que li roys
vient au lieu la ou il doit disner ou gesir, les eschançons doivent
savoir de cil qui a quis le vin quel marchié il a trouvé et prendre
le meilleur marchié pour le roy, et doivent regarder que les bouz
soient souffissaument empliz et que il soient de droite moison et ne
feront livreson ne delivrance nulle de vin fors aus bouz en sale.
-
33.Il y aura a court 1 sommelier pour le roy qui mengera a court et
prendera avainne pour 1 cheval et 14 d. de gages.
-
34.Il y aura 2 barilliers, 2 boutiers et 2 portebouz qui mengeront a
court et aueront chascuns 3 d. de gages et fera chascun son service
en sa propre personne sanz nulle aide.
-
35.Gilet de Chauni qui querra
les vins en la maniere que il est dessus dit, mengera a court et
prendera avainne pour 1 cheval et aura 13 d. de gages.
-
36.Le potier aura pour poz 3 s. par jour et mengera a court.
-
37.Le mazelinier mengera a court et aura 3 d. de gages et doit
recueillir et garder les hanas d'argent.
- Cuisine
-
38.Raoul de Beaumont mengera a
court et prendera avainne pour 3 chevaus et aura pour 3 vallés qui
ne mengeront point a court 2 s. de gages. Et si y aura Pierre de Martigny et 1 autre keu
pour le commun, qui auront avainne chascun pour 2 chevaus et si
auront pour 2 vallés qui ne mengeront point a court chascun 16 d. de
gages et pour euls chascun 2 s. et livreson de vin et de chandelle
selonc ce que il seulent. Le devant dit Raoul prent ses gages en son hostel, c'est asavoir 3
s. par quoi il n'en prendra nul a court.
-
39.Pierre de Martegni, garde
menger, doit estre a la char depechier et au poisson rechevoir, et
le doit livrer par compte et par compte recevoir.
-
40.Il aura 2 aideurs pour le commun qui mengeront a court et
prendront chascun avainne pour 1 cheval et auront 2 d. de gages
chascun, et doivent la char depechier de leur mains et faire pieches
de droite moison.
-
41.Il aura 2 hasteurs pour le commun, 3 souffleurs, 4 pages et 8
enfanz qui mengeront a court et auront les pages pour sollers
chascun 2 s. de mois en mois, et les enfanz chascun 5 oit. de gages
en 2 jours.
-
42.Il y aura un huissier de la cuisine du commun qui mengera a court
et aura 4 d. de gages.
-
43.Il y aura un keu pour le roy qui mengera a court et prendra
avainne pour 1 cheval, et aura 20 d. de gages.
-
44.Item, 1 souffleur, 1 hasteur, 2 pages et 3 enfanz et prendront les
pages et les enfanz aussi comme les autres devant dis.
-
45.Petit clerc, garde mangier pour la bouche, mengera a court, et
liverra par compte toutes les viandes et les recevra au dreçouer par
compte en son garde mengier et ne sera nullui servi par devers la
bouche fors la table le roy et les chambellens et les mestres de
l'ostel. Et si doit Petit clerc garder les espices et recevoir et
les livrer a poys et compter touz les jours sur le burel et aura
pour robe 100 s. par an a 2 termes.
-
46.Il y aura 1 huissier en la cuisine par devers la bouche qui
mengera a court et aura 4 d. de gages.
-
47.Il y aura 1 saussier pour le roy qui mengera a court et aura
avainne pour 1 cheval et 4 d. de gages et doit aporter les escuelles
d'argent sur le dreçouer et les compter en la presence de l'un des
keus et après mengier les requellir et compter et n'en bailler nulle
par son serement, fors a servir par devers le roy et en sale et en
la chambre aus chambellans, et se aucunes en failloit, il meismes
les querroit par les chambres et raporteroit touz les jours les
fautes aus mestres de l'ostel et aura 1 vallet qui ne mengera point
a court, mes il aura le pain du sel devers le roy tant seulement.
-
48.Il y aura un saussier devers le commun, qui mengera a court et
prendra avainne pour 1 cheval et aura 2 vallés qui auront le pain du
sel mes il ne mengeront point a court. Et si aura pour soi 4 d. de
gages. Et avant qu'il moille les escuelles il les doit eschier et
compter en la presence de l'un des keus ou des aider et faire
requeillir par ses vallés les escuelles a l'huis de la sale et les
escuelles qui auront esté othees et comptees ne doivent pas estre
comptees l'endemain.
-
49.Le bouchier et le poulaillier mengeront en sale.
- Fruiterie
-
50.Il aura un fruictier qui mengera a court et prendera avainne pour
2 chevaus et aura 19 d. de gages et livroison si comme il seult, et
si aura 2 sommeliers l'un pour le fruit et l'autre pour la chandelle
et 4 vallez qui ouverront de cire et querront le fruit et mengernt a
court, mes il n'auront nulz gages.
-
51.Nul ne sera servi de fruit fors la table le roy, la table aus
chambellens si comme il a esté acoustumé et les tables des
chapelains des vallés de chambre, des mestres de l'ostel et de
chevaliers en seront aussi servies, si comme l'en seult, et le
commun de noiz tant seulement. Et en quaresme de figues et de
roysins et de noiz seulement. Et aideront les sommeliers a faire le
service a l'ostel sanz nulle autre ayde.
- Escuierie
-
52.Il y aura 4 escuiers, c'est assavoir Pierre de Machau pour le cors le roy, et Gile de Clamart pour acheter les
chevaux, et mengeront a court et prenderont avainne chascun pour 3
chevaux et montera le roy Pierre de
Machau de palefroy et de 2 chaceurs et aura son valet
restor de 1 cheval qui sera soingné, et ledit Gile sera aussi monté de palefroy, de
roncin et de sommier. Et les autres 2 escuiers auront avainne pour 2
chevaux et restor de palefroy et de sommier qui seront soingnez et
mengeront a court, et si auront les 2 maistres escuiers chascun 2
vallez mengant a court qui serviront leur mestres et les autres et
sera li uns des 2 autres escuiers a achater le fain et l'avainne et
au livrer.
-
53.Item il y aura 2 mareschaus qui mengeront a court et prenderont
chascun avainne pour 2 chevaus et auront pour 2 vallés qui ne
mengeront point a court chascun 16 d. de gages et la defferre sera
le roy.
-
54.Il y aura 3 vallez de forge qui mengeront a court et ne penront
nulz gages et se menrront les 3 sommiers de la forge, mes il auront
pour toutes choses 100 s. par an a 2 termes.
-
55.Vallés d'estables : 4, qui mengeront a court et auront pour robes
chascun 60 s. par an sanz autres gages.
-
56.Chevauceurs : 4, qui mengeront a court, mes il n'auront nuls
gages. Mauclerc pour le roy
mengera a court et aura son cheval en l'escuierie et aura pour robes
60 s. a 2 termes.
-
57.Ce sont les chevaus qui seront en l'escuierie : premierement pour
le roy 3 palefrois et 3 coursiers, pour Pierre de Machau 3 chevaus, pour Gile de Clamart 3, pour les autres 2
escuiers, 4 ; pour 2 mareschaus, 4 ; pour les sommiers de la forge,
3 ; pour vallés d'estable et pour chevauceurs, 8 ; pour Mauclerc, 1 ; pour les sommiers de
la chapelle, 3 ; pour le cors le roy 2 et pour sa chambre 4 ; pour
les sommiers de la Chambre aus deniers, 3 ; pour le confesseur, 4 ;
pour les nappes, 2 sommiers ; pour la sausserie, 1 ; pour la
fruicterie, 2 ; pour l'eschançonnerie, 2 ; et pour les armeures le
roy, 1 sommier.
-
58.Il aura en l'escuierie pour garde 2 chevaus 1 vallés a gages du
roy, c'est assavoir 8 d. par jour.
-
59.L'en ne achatera nulz chevaus se n'est du commandement du roy ou
sanz le congié du mestre de l'hostel, et quant il seront achetez,
que l'en les monstre audit mestre et que il sache combien chascun
aura cousté et de qui il auront esté acheté et il les fera mettre
telle part que il verra que sera a faire et deffendera que nulz n'en
soit bailliez se n'est par lui.
-
60.Toute foiz que les escuiers laisseront en chemin chevaus pour
essoine de maladie ou pour autre cause, il le feront savoir le jour
meismes a l'un des mestres de l'ostel en la Chambre aus Deniers.
- Fourriere
-
61.Il aura 1 fourrier qui mengera a court et prendera avainne pour 2
chevaus et aura 19 d. de gages, et si aura 2 vallez a cheval qui
mengeront a court et prenderont chascun avainne pour 1 cheval et
auront chascun 13 d. de gages et feront le service de leur mains,
l'en y merra autres, et aueront 8 aides qui ne mengeront point a
court, mes il auront chascun 8 d. de gages et porteront le feurre,
les couste et la bouche la ou il devront et ne feront nulz liz la ou
il les porteront fors en la chambre le roy et n'auront nulles autres
aydes et se il en prenoient aucunes il les paieroient du leur, et si
ne liverront rien a nulle personne fors seulement a 6 chambres.
-
62.Il aura a court 3 huyssiers de sale qui mengeront a court et
auront chascun avainne pour 3 chevaus et si auront 2 s. de gages et
livroison si comme il seulent.
-
63.Il y aura 3 portiers qui mengeront a court, et auront avainne
chascun pour 1 cheval a 13 d. de gages.
-
64.Il y aura 3 vallés de porte qui mengeront a court, mes il n'auront
nulz gages ne avainne.
-
<Clers et vallets divers>a
-
<Venerie>b
-
74.Il y aura 8 veneurs, c'est assavoir Jehan Le Veneur, mestre, et Guillaume de Franconvillequi auront
chascun 4 s. de gages ; item, Oudenet
Malegeneste, Jehennot
Malegeneste, Durant, Renaut de
Franconville et Coquelet qui auront chascun 3 s. de gages ; item
Robinet de Franconville
qui aura 2 s. de gages.
-
75.Et si y aura 7 archiers, c'est a savoir Fichon, mestre, qui aura 3
s. de gages ; item Symart,
Pinel, Adenet Butin, Jehan de Dreue, Guillot Rougeau et Harenc qui auront chascun 2 s. de
gages. Si mengeront touz a court durant le temps que li roys ira en
son deduit tant seulement et non plus se il ne sont mandés. Et ceus
qui sont souz eus et sont au roy, desqueux il doivent baillier les
nons par escript, avant que il viegnent mengier a court doivent
estre monstrez au roy, et si seront lesdiz veneurs et archiers
montez du roy.
-
76.Item il y aura 10 vallés des chiens qui mengeront a court et
auront 8 d. chascun de gages. Et si il y aura 6 vallez pour les
breschez qui mengeront a court et auront aussi bien 8 d. de gages.
-
78.La charrete qui va en boys aura 4 s. de gages et le charretier 10
d. Mulet, ayde des veneurs,
aura 20 £ p. pour restor de son cheval. Robert de Meudon sera monté du roy de palefroy et de
coursier. Le louvier aura 40 £ de restor pour son cheval.
-
79.Il y aura 6 fauconniers qui mengeront a court durant le temps que
li roys yra en son deduit et auront l'un 5 s. de gages et les autres
chascun 3 s. et pour restor de lor chevaus chascun 20 £.
-
80.Vallés de faucons, tant comme il porteront les faucons le roy
mengeront a court et auront chascun 3 s. de gages.
-
81.Crasses Joes et Escuier son compaignon qui quierent
la vesselle d'argent auront 2 s. de gages et ne mengeront point a
court.
-
82.Les 2 grans charretes de la Cuisine et la charrete du disner, le
chariot de la garde robe, le chariot du Fruit, le chariot des
nappes, la charrete de la Chambre aus deniers et la charrete de la
forge prendront par jour 54 s. 4 d.
-
83.Maquereau le fureteur
mengera a court et aura hors et enz 18 d. de gages et li doit on
paier fuirez et fillé.
-
84.Le perdrieur mengera a court et aura hors et enz 18 d. de gages.
-
85.Les brilleurs auront chascun 10 d. par jour de la Pentecouste
jusques a la Chandeleur et mengeront a court.
-
86.Charpentiers 3 et maçons 3, prennent chascun par jour 4 s. hors.
-
87.Li huyssier de sale tantost comme l'un aura crié au keu, doivent
faite widier la sale de touz, fors de ceus qui y doivent mengier et
les doivent livrer a l'uis de la sale aus vallez de porte et les
vallez de porte aus portiers et les portiers doivent tenir la court
nete et les livrer au roy des ribaus et le roy des ribaus doit
garder que il n'entrent plus en la porte, et cil qui sera trouvé
defaillant de faire son office sera pugni par le mestre de l'ostel
qui servira a la journee.
-
88.Les mestiers de l'ostel jurront que il tendront ceste ordenance en
la maniere que elle est ordenee et faite, ne n'auront pour euz
chevaus ne gent a court plus que il est ci dessus ordené. Et se il
savoient aucuns qui le fesissent autrement il seront tenuz par leur
sairement a le dire aus mestres de l'ostel ou autrement il seront
privés de leur service ; et si doivent lesdis mestiers faire leur
serivce en la maniere que il est dessus ordené et vendront aus jours
que li roy sejournera dedens la premiere messe le roy pour compter,
et, se le roy chevauche, le clerc de chascun des mestiers prendra
dés le soir ses parties et vendra avec l'un de smestiers compter
l'endemain a heure de la messe le roy, et se il sont defaillanz il
seront pour ce pugniz par les mestres de l'ostel et perderont leur
gages et leur avainne de la journee.
-
89.Les mestiers et les vallés des mestiers demourront a court le
temps de uns gages et seront au compte d'iceus gages avant que il
partent de court et se il lessoient ou oublioient aucune chose a
compter pris ou despendu ou temps de ses gages, il leur seroit
refusé a compter es gages ensuians et les recouverroit on sur eus
sanz ce que li roys en paiast riens.
-
90.Par ceste ordenance li roys n'entent pas a nulz des mestiers ou
des offices a donner congié, mes il li souffist le nombre devant
dit. Et pour ce, quant l'un des diz mestiers sera hors, l'autre de
celui mestier aprés li pourra retourner, si que le nombre des
personnes soit tel comme il est dessus dit.
-
91.Touz sommeliers et touz vallés, exceptez ceus qui sont du roy, et
touz garçons mengeront par terre.
Apparat critique
Clers et vallets divers, omis.
Venerie, omis.
Comment citer cette notice
Elisabeth
Lalou
. "
Ordonnance de l'Hôtel
(
Paris, Centre historique des Archives nationales, JJ 57 F. 49.
)", dans
Ordonnances de l'hôtel du roi
,
Elisabeth
Lalou
,
Benjamin
Suc
, éds,
Orléans
:
Institut de Recherche et d'Histoire des Textes
,
2006
. (Ædilis, Publications scientifiques, 5).
[En ligne]
http://www.cn-telma.fr/ordonnances/ordonnance
4
/ .